Ristiriitaa. Vuodatusta. Tuen ja turvan tasapainoilua. Jäsenneltyä, mutta tiuhempaan jäsentelemätöntä.
Lokeroimista ja sen vimmaista vastustamista. Ihan varmasti jatkuvaa hikoilua.

28.4.2013

Kuinka saisin rikki kookospähkinän?

Ostin perjantaina rannalta kookospähkinöitä. Semmoisia vielä vihreitä, joissa on sisällä paljon vettä, kookoslihaa tuskin ollenkaan. Kookosvesi maistuu ja tuntuu niin elimistöä hyväilevältä. Jotkut sanoo, että kookosvedessä on kaikki kohdallaan, että se olisi terveellisintä juomaa ikinä.

Tasaisin väliajoin innostun aina eri asioista, tämä kookostelukin on ties kuinka monetta kertaa aamupalan vakkarivieraana. Joskus se on smoothie, joskus hedelmiä pähkinöiden ja jugurtin kanssa. Mutta kahta en vaihda, kahvia ja leipää. Natustan aina aamuisin pari palaa leipää. En vieläkään ymmärrä kuinka meillä on aina ruisleipää pakastimessa, on ollut lähes koko Kenian oloajan. Täällä käy niin paljon suomalaisia, vieraita meillä, tuttuja Mombasan suomalaisia, miehen työkavereita ja aina pyydämme tuliaisena ruisleipää. Meidän pakastin ei ole iso, se on semmoinen jääkaapin yhteydessä oleva pakastin ja silti sieltä aina löytyy ruisleipää. Kiitokset siis kaikille niille, jotka ovat meitä ruisleivällä muistaneet. Me syödään ruisleipää lähes päivittäin. Viikonloppuisin herkutellaan usein lähikahvilan (ainoan, josta saa hyvää leipää Mombasassa) tuotteilla.

Aamupalat on kyllä ihan parhautta, kun ei ole hoppu.

Niin ja ne kookospähkinät. Piti niitä ylistää. Nämä kookosvedelliset ovat tosiaan vihreitä eli ihan nuoria pähkinöitä, kun kookos alkaa kypsymään vesi vähenee sen sisältä ja muuttuu kookoslihaksi. Ulkokuori alkaa tummumaan ja lopulta vihreä kookos muuttuu ruskeaksi ja karvaiseksi. Ruskea ja karvainen kookos on nesteetön, mutta siinä on paljon hyvää lihaa, tuosta lihasta saa taas kookosmaitoa ja kermaa raastamalla erityisellä työkalulla.

Aito kookos ja keinotekoinen kookoksen maku ovat muuten ihan eri juttuja, niillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä keskenään. Aito kookos on tosi lempeä, hieman makea ja pähkinäinen. Keinotekoisessa on mielestäni semmoinen pistävä maku ja haju, yliampuva.







Ei kommentteja: