Ristiriitaa. Vuodatusta. Tuen ja turvan tasapainoilua. Jäsenneltyä, mutta tiuhempaan jäsentelemätöntä.
Lokeroimista ja sen vimmaista vastustamista. Ihan varmasti jatkuvaa hikoilua.

6.5.2013

HAFF = Helsinki African Film Festival

Kuinka moni tietää, että ylihuomenna starttaa jo neljättä kertaa Helsingissä pidettävät afrikkalaisen elokuvan festarit? Ohjelmisto on laadukas ja raikas, kuvaa hyvin kuinka rikasta elokuvaa tälläkin mantereella tehdään. Kyse ei ole valtamedian ikuisesta kärpässilmälapsia, kurjuutta ja epätoivoa markkinoimasta mielikuvasta. Kyse on jostain ihan muusta. Tänä vuonna kantavina teemoina ovat nuoret ja valta. Festarin sivuilta lainattu osuus kertoo näin:


"On jälleen se aika vuodesta, kun voimme siirtyä turruttavan Afrikka-uutisoinnin tuolle puolen elämää sykkivään maanosaan sen nykyelokuvien parhaimmiston avustamana. On hienoa huomata, että HAFF on ansainnut paikkansa Suomen festivaalikalenterissa ja samalla todistanut suuren yleisön kiinnostuksen katsoa stereotypioden ohi ja nähdä toisenlaisen Afrikan.
Tänä vuonna festivaalin teemana on nuoret ja valta. Mitä merkitsee olla afrikkalainen nuori? Mitä haasteita he kohtaavat, mistä he unelmoivat, mitä he vaativat ja ketä he rakastavat? Nuorta energiaa ja angstia puhkuva HAFF tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman afrikkalaiseen elämänmenoon eri puolilla maanosaa ja sen ulkopuolella.
Esittelemme myös uuden sukupolven ohjaajia kuten Alain Gomisin (Senegal) ja Tosh Gitongan (Kenia), joiden kansainvälinen menestys kertoo vahvasti afrikkalaisen elokuvakulttuurin elinvoimaisuudesta ja ajankohtaisuudesta."


Festareille on ainakin kaksi minun näkemääni leffaa, toinen dokumentti ja toinen fiktiivinen. Tämä fiktiivinen elokuva Nairobi Half Live on ehdottomasti viime vuoden paras leffa, jonka katsoin (totuuden nimissä sanottakoon, että katsoin ehkä viisi leffaa viime vuonna enkä muista muita kuin tämän yhden ja muistan sen, että se oli aivan mahtava, niin raaka ja rankka, mutta viihdyttävä ja hauska).

Keskiviikkona festarit alkavat HAFF Street -tapahtumalla sanomatalon takana sijaitsevalla kansalaistorilla. Tietoa enemmän tapahtumasta eli leffat, aikataulut ja teatterit löydät täältä HAFF.fi


Menkää ihmeessä! Minä ainakin menisin.

Ei kommentteja: