Ristiriitaa. Vuodatusta. Tuen ja turvan tasapainoilua. Jäsenneltyä, mutta tiuhempaan jäsentelemätöntä.
Lokeroimista ja sen vimmaista vastustamista. Ihan varmasti jatkuvaa hikoilua.

1.4.2011

Kisiva Cha Mvita = Mombasa

Pähkinänkuori:

  • Mombasan nimi tulee arabian sanasta Manbasa, swahiliksi Kisiva Cha Mvita, joka tarkoittaa taas Island of War eli sotasaarta
  • Mombasa on Kenian toisiksi suurin kaupunki, heti pääkaupunki Nairobin jälkeen
  • Mombasassa asustaa noin miljoona ihmistä
  • kaupunki on perustettu 1000-luvulla arabejen aloitteesta, kaupungista tuli yksi itäisen Afrikan tärkeimmistä satamista orjakauppaan ja norsunluun vientiin
  • Mombasa on kuulunut Portugalille, Briteille, Omanille ja Zanzibarille, mistä se lopulta liitettiin itsenäistyneeseen Keniaan vuonna 1963
  • ilmasto on sietämätön, kuuma, kostea ja tukala (kirjoittajan oma fakta, perustuu neljän viikon empiiriseen tutkimukseen)
  • Mombasan suurimpia tulonlähteitä ovat satama, joka on suurin Afrikan itärannikolla sekä turismi
  • Mombasa on saari, jonne pääsee yhtä siltaa pitkin pohjoisesta ja lautalla etelästä, länteen pääsee taas causewayta pitkin, mikä tarkoittaa veden (veteen) päälle rakennettua tietä, kai?
  • Mombasan väestö koostuu pääosin muslimeista, swahileistä ja intialaisista.




Mikä Mombasassa viehättää?
  1. Rannat ja Intian valtameri
  2. Ihmisten ystävällisyys ja avoimuus
  3. Rikas ruokakulttuuri
  4. Mies ja karvaturret
  5. Käsityökulttuuri




Mikä Mombasassa mättää?
  1. Kuumuus
  2. Likaisuus
  3. Liikenne
  4. Pitkä matka toimivaan järjestelmään (harva maksaa veroja, ja ne harvatkin verorahat menevät ilmeisesti hallituksessa istuville ministereille, Kenian pääministeri on maailman parhaiten palkattu pääministeri 45 000 euroa kuukaudessa, perusministerillekin riittää palkkaa vielä reilun kymppitonnin verran kuussa, mutta rahaa ei riitä teiden rakentamiseen ja kunnossa pitoon, maan kattavan vesijohtojärjestelmän kehittämiseen, jätehuollon organisoimiseen tai edes siiihen, että ihmiset alkaisivat maksaa veroja, en minäkään haluaisi maksaa veroja, jos en ikinä voisi nähdä niitä käytettävän kansalaisten hyväksi)
  5. Korruptio ( yksi ekoista vinkeistä oli täällä se, että poliisille ei pidä ikinä antaa ajokorttia, koska poliisi vie sen mukanaan ja saat sen takaisin maksamalla poliisille lahjuksen eli kortti näytetään suljetun ikkunan takaa)
  6. Oman tilan käsite, minä tarvitsen ainakin sen puolimetriä tilaa ympärilleni, enkä yhtään jaksa iholle pyrkiviä 
  7. Avoimenaan rehottava prostituutio
  8. Somalian merirosvojen maihinnousu

Huomata saattaa, että tällä hetkellä mättää enemmän kuin viehättää, odottelen edelleen sitä kuherruskuukautta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

värikkäät on vaattee siellä kulmalla.
P.s. Tuli kortti namibiasta tänään.


T: Isi

Jenni kirjoitti...

Huomenta!! Tuossa kun lukee noita listoja tulee mieleen, että onkos se Mombasa nyt oikein antoisa lomakohde? Mitkä ne on ne turistien vetonaulat? Mistä maista sinne turistit tulee ja mitä ne tekee?

Täällä vielä odotellaan korttia :) t.jenni

jenni kirjoitti...

Joo, huiveissa on väritarjontaa. Sanoisin, että Mombasa on rantalomailijan kohde, rannalla voi snorklata, surffata (purjeella ja kitellä), sukeltaa, kalastaa jne.. ja tietty tästä onn helppo lähteä safareille ja onhan täällä paljon myös erilaisia mielenkiintoisia projekteja, joiden kautta voi tutustua paikalliseen eloon. Uskoisin, että parin viikon lomaan tää on just hyvä. Illalla voi aina palata uima-altaalle ja ilmastoituun huoneeseen. Suomesta kai aletaan nyt taas tekemään tänne pakettimatkoja.