Ristiriitaa. Vuodatusta. Tuen ja turvan tasapainoilua. Jäsenneltyä, mutta tiuhempaan jäsentelemätöntä.
Lokeroimista ja sen vimmaista vastustamista. Ihan varmasti jatkuvaa hikoilua.

23.4.2012

Lamaze-tunnilla

Tulin juuri kotiin ensimmäiseltä synnytysvalmennustunnilta Mombasa Hospitalissa. Erikoista, jäin makustelemaan. Ihan ensimmäisenä olin perisuomalaiseen tapaan liian ajoissa paikalla, olin varautunut ruuhkaan, jota ei ollutkaan. Minulle oli sanottu, että paikalla tulee olla kello kaksi. Olin paikalla kahtakymmentä vaille kaksi, seuraava osallistuja saapui kahtakymmentä viittä vaille kolme, sitä seuraava varttia vaille jolloin opekin tuli. Viimeinen osallistuja tuli vähän yli kolme. Kuulema kaikille sanotaan, että paikalla tulee olla kahdelta ja oikeasti tunti alkaa vasta puolikolmelta. Noh, seuraavan kerran tiedän jos seuraava kerta tulee.


Ihan siinä tunnin alussa sain kovasti nuhteita siitä, että puoliso ei ole mukana (mies lähti työmatkalle viime yönä), opettaja kyseli, että kuinka aion pärjätä synnytyksen ilman kenenkään tukea, se ei kuulema ole mahdollista. Yritin piipertää, että mies on vain ihan muutaman päivän poissa. Eikä siellä muillakaan miehiä ollut mukana, siskoja vain. 


Opettaja puhui hyvin tuimaan sävyyn ja puheesta oli hankala saada selvää. Ihan hyödyllistä ja selkeää tietoa tunnilla oli, kovin yleisellä tasolla vain. Opettaja luki kansiosta mitä piti sanoa ja havainnollisti kuvin sanomaansa. Kukaan muu ei myöntänyt kärsivänsä mistään "oireista" taikka syövänsä mitään ylimääräisiä herkkuja. Jokaisella muulla oli ensi viikolla jo laskettu aika, vaikka noille tunneille pitäisi mennä raskausviikolla 34, jotta kaikki viisi kertaa ehtisi käymään (itsellä käynnistyi juuri 36. raskausviikko). 



Käsiteltäviä aiheita olivat itse "Lamaze-tekniikka", itse en ole aiheeseen perehtynyt, mutta Lamazen tavoitteena on luonnollinen, normaali ja terveellinen synnytys ilman lääkkeitä tai lääkinnällisiä toimenpiteitä. Tunnilla käsiteltiin myös pintapuolisesti anatomiaa ja mm. sitä mikä on keuhkojen tehtävä, missä mikäkin osa sijaitsee ja mistä se vauva tulee ulos, ihan tosi. Puhetta oli myös miten lievittää eri raskauden aiheuttamia kipuja sekä kuinka syödä terveellisesti. Mietin vain niitä, joiden laskettu aika on ensi viikolla, että mikä mahtoi olla tunnin hyöty. Hengitystäkin harjoiteltiin ja siihen saatiin sopivasti taustaääneksi ihan lähellä ollut synnyttävä nainen, joka huusi kuin hinaaja. Opettaja sätti naista hyvin voimakkaasti meille, ei kuulema tämä synnyttävä nainen ollut tullut tunneille ja näin ei tiennyt kuinka ottaa kipu vastaan.



Seuraavan tunnin aiheena ovat synnytyksen vaiheet, en vielä tiedä menenkö tunnille. Olihan se ihan mielenkiintoista ja erilaista, tapasin kolme tulevaa äitiä ja oli jotain tekemistä iltapäivän tunneille. Tunnin lopuksi oli kiva bonus, verenpaine ja vauvan sydänäänet kuunneltiin ja pääsin nousemaan myös vaa'alle. 

Ei kommentteja: