Ristiriitaa. Vuodatusta. Tuen ja turvan tasapainoilua. Jäsenneltyä, mutta tiuhempaan jäsentelemätöntä.
Lokeroimista ja sen vimmaista vastustamista. Ihan varmasti jatkuvaa hikoilua.

2.4.2012

Liirumlaarum

Vihdoinkin, lähes kahden kuukauden odotuksen jälkeen, oli uuteen terveyskauppaamme tullut pyykinpesuainetta, jolla voin Hippusen vaatteita pestä. Mutta millä hinnalla? Hollantilainen Ecover maksaa 15 euroa per pullo. Peruspesuaineet konepyykkäämiseen ovat täällä rajoitetut, Omo tarjoaa tasan yhden vaihtoehdon samoin kuin kaikki muutkin pesuaineet eli melkoista myrkkyä on ilmeisesti kaikki, värit haihtuu muutamassa kuukaudessa ja kangas ohenee huomattavasti. Käsinpesuaineet tuntuvat myös turhan tujuilta jo ihan omaa ihoakin vasten, joten ainakin näin alussa mennään tuolla ekopesuaineella. Onneksi annosteluohje oli hyvin niukka eli pesuaine on luultavasti riittoisaa.

Viikon päästä pitäisi saapua kontin, jossa on Hippusen pinnasänky, hoitotaso ja muutama muu kovin odotettu juttu niin kuin petauspatja meille. Luksusta, kolmen vuoden jälkeen saa pedattua sängyn niin, että lakana itse asiassa pysyy yöllä siellä patjan alla.

Lauantaiaamun vietin sokerirasituskokeessa. Huomenna saan vasta tulokset, mutta itse koe ei ollut yhtään niin kamala kuin olin ymmärtänyt. Tuskaisinta oli istua se kaksi ja puoli tuntia puupenkillä ilman ilmastointia. Kokeessahan juodaan ensin glukoosijuomaa eli sokerilitkua ja sen jälkeen joka 30.minuutti otetaan veri -ja virtsanäyte seuraavat kaksi ja puoli tuntia. Itselläni juoman juominen ei tuottanut ongelmaa, olihan se ällömakeaa, mutta alas meni. Miehen patistin kyllä mukaan seuraksi ja näin mies ehti myös lukemaan uniopuksesta sen osion, minkä olin hänen vaatinutkin lukevan ja käytiinpä jopa hyvää keskustelua kirjasta ja sen sisällöstä ja siitä mitkä mallit voisi meille sopia.

Todellisen katastrofin ainekset olivat kaikki kasassa lauantaina, kun matkasimme sairaalaan sokeritestiin. Mombasan vilkkaimmassa ja ruuhkaisimmassa risteyksessä, missä kaistalinjoilla ei ole mitään merkitystä eikä oikein millään muullakaan kuin omalla etenemisellä ole merkitystä, oli liikkellä myös matatu (paikallinen pikkubussi, vanhaakin vanhempi hiace, josta on tehty 14 hengen bussi), jonka jarrut eivät toimineet. Jarrut olivat siis rikki ja kuski oli tästä hyvin tietoinen, koska apulainen oli yhden puupalikan kansa mukana ja heitteli kalikkaa sitten aina renkaiden sille puolelle minne auto sattui valumaan. Ja se kalikka oli semmoinen säälittävä pieni pala puuta. Arvatkaa vaan osuiko se matatu meidän eteen risteyksessä? Arvatkaa vaan heittikö se apulainen sen kalikan väärälle puolelle rengasta? Voitte vielä arvata, että valuiko se matatu miehen auton etupuskuriin ja lamppuun? Kyllä, kaikkea noita. Mies ei tietenkään voinut muuta kuin olla paikallaan, koska takana oli kasa autoja. Jokainen, joka tietää kuinka nopeasti mieheni tulistuu voi vaan arvata mikä huutometakka siitä tuli. Mies oli niin vihainen, että luulin sen pään räjähtävän taivaan tuuliin. Emme jääneet edes asiaa siihen selvittämään vaan mies lähti kaasuttaen paikalta ja seuraavan tunnin olin ihan hiljaa. Opetuksena siis se, että mitä tahansa voi tapahtua täällä. Liikenteeseen voi lähteä autolla ilman toimivia jarruja. Ei pidä olettaa mitään mistään, turvata vain oma selustansa. Ja sitten nämä matatut kuljettavat vielä ihmisiä kyydissään, poliisille heitetään muutaman euron lahjus ja matka saa jatkua.

Viikonloppu meni muuten oikein rauhallisissa tunnelmissa, kuumissa edelleen. Sadetta odotetaan. Martti juoksi eilen 10 kilsan lenkin miehen pyöräillessä. Läähätys kesti ainakin kaksi tuntia, vaikka me valeltiin toisen päätä vedellä, vietiin ilmastoinnin alle, tuulettimen alle. Ei auttanut. Hilda läähättää lenkin kuin lenkin jälkeen viisi minuuttia ja on sitten taas valmis uusiin koitoksiin. Mara taas on niin dramaattinen eleissään, se kopsahtaa suorin jaloin lattialle, läähättäää, nousee ylös, kopsahtaa seuraavan kohtaan (etsii viileää paikkaa) suurieleisesti ja pitää meitä otteessaan, koska me tietysti luulemme, että nyt on sydänkohtaus lähellä.









6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kostan nahkakaan ei kestänyt vahvoja normaaleja pesu-aineita, mutta sitten löytyi Le Chat jossa ei ole hajusteita ja on muutenkin varsin lisä-aineetonta. Jotten löytyisikö tuota mistään.

T: Isi

Anonyymi kirjoitti...

N karkasi jonnekkin bittien taivaaseen Konstan nimestä.

T: Isi

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jenni
Olen seurannut Hippusenne odotusta mielenkiinnolla. Voin vain kuvitella millaisia tilanteita tulekaan vastaanne Mombasassa. Liikenteen, ilmaston, sähkön puutteen lisäksi, Al Sabab joukot lisäävät jännitystä elämäänne, ainakin Hesarin uutisoinnin mukaan.
Et maininnut mitään niiden kranaatti-iskuista. Tilanne ei muuttune yhtään helpommaksi kun maan vaalit lähestyvät. Maan poliittiset jännitteet sen kun kasvavat? Sähkön saanti voi olla varmempaa kun "vesisäiliöt" ylä maassa saadaan täytettyä sateiden tultua.
Tunnistettu:
Komeilit hius-mannekiininä Kodinkuvalehdessä. Taisit mainita tavanneesi hänet, juuri ennen meidän pois lähtöä.
t:aino

jenni kirjoitti...

Isi - ei täällä ole kuin tuota Ecoveria tarjolla, ostin myös kaupan kaikki kolme purkkia pois, joten seuraavien tuloon menee varmaan kuukausia... Onneksi annostelu oli yllättävän pientä.

Aino - onpas kivaa kuulla sinusta! Judylta aina utelen teidän kuulumisia. Joo, kranaatti-iskuja täällä oli tosiaan kaksi la-iltana, epäilyjä iskuista on jatkuvaan, Nakumattiin ja ravintoloihin mennessä tarkastetaan autot, laukut ja vartalo metallinpaljastimella. Meno on siis muuttunut paljon viime keväästä.

Meillä on onneksi oma kaivo pihassa kunnallisen veden lisäksi, mutta se kaivo ei tietenkään toimi ilman sähköä, koska pumppu tarvitsee sähköä toimiakseen. Tällä hetkellä siis sähkö aiheuttaa ihan liian paljon hermoja raastavia tilanteita. tämäkin päivä mennään ilman sähköä, genu huutaa vieressä. Paljon terveisiä!!!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jenni! Löytyisiköhän sieltä Intialaisia pesupähkinöitä? Vanhimman lapseni perheessä pestään koko perheen pyykit niillä - myös Matias 6 kk on ollut tyytyväinen pesun lopputulokseen.

Uusi tapa pestä pyykkiä - luontoa likaamatta!
Pesupähkinä (Sapindus Mukorossi)
- Aito kasvikunnan pesevä aine
- Ympäristöystävällinen
- Sopii tensidiallergisille
- Mieto iholle, ei kuluta tekstiilejä
Pesupähkinä (Sapindus Mukorossi) on peräisin Intian pohjoisosasta. Mukurossi-
puun hedelmien kiviä (“pesupähkinöitä”) on käytetty pesu- ja puhdistusaineena
vuosisatojen ajan. Hedelmän kivien kuoret eli pesupähkinät
sisältävät saponiineja, erittäin tehokkaita yhdisteitä, joita kasvi tuottaa suojautuakseen
tuhoeläimiltä. Saponiineilla on erinomainen puhdistusvoima.
Pesupähkinät ovat ruskeita luumarjoja, kuivia tai tahmeita ja niiden kovuus
vaihtelee. Pesupähkinöiden kuoret soveltuvat mainiosti käytettäviksi
pyykinpesukoneessa. Joutuessaan veteen ne muodostavat saippualiuoksen,
joka vaahtoaa kevyesti. Pesupähkinöiden hyvät ominaisuudet tekevät niistä
sopivia myös muihin käyttökohteisiin.
Jos pesupähkinöiden kuoria keitetään vedessä, tuloksena on bakteerien
kasvua ehkäisevä liuos, joka soveltuu hyvin kodin yleispuhdistusaineeksi.
Erityisesti allergioista tai neurodermatiitista kärsivät henkilöt,
jotka eivät siedä tavallisten pesuaineiden kemikaaleja, löytävät pesupähkinöistä
todella suositeltavan vaihtoehdon.
Pesupähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä
ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. Käytön jälkeen pesupähkinän kuoret
voidaan kompostoida ja ne ovat täysin biohajoavia.
Pesupähkinät pesevät hellästi värilliset tekstiilit niitä haalistamatta.
Ne eivät sisällä saippuaa, joten niitä voi mainiosti käyttää myös kestovaippojen
pesuun. Valkoisille tekstiileille on hyvä käyttää silloin tällöin valkaisuainetta
(natrium perkarbonaattia).
Ruohonjuuressa myytäville pesupähkinöille on myönnetty
Ranskan virallinen Ecocert-luomusertifikaatti

jenni kirjoitti...

Hei, ei täällä valitettavasti ole pesupähkinöitäkään, tai ei ainakaan ole minua vastaan tullut. Tuo Ecover on ainut yhtään hellempi vaihtoehto. Pesupähkinät ovat kyllä tuttu juttu, Namibiassa niitä käytin ja olin ihan tyytyväinen.